Du som ska ta körkort för personbil har säkert hört talas om att du måste gå en riskutbildning innan du får köra upp. Här får du svar på dina frågor om den första delen av riskutbildningen; Riskutbildning 1, vanligtvis kallad Riskettan.
Om du först vill få koll på i vilken ordning du ska gå de olika riskutbildningarna, vilka tillstånd du behöver för att övningsköra och annat som krävs för att ta körkort kan du kolla vår Körkort Steg-för-stegguide. Där får du en enkel översikt så att du kan komma i gång.
Riskettan, eller Riskutbildning 1 som den egentligen heter, är den teoretiska delen av riskutbildningen och är obligatorisk för dig som ska ta körkort för personbil och MC.
Under Riskettan gör man enbart teori i klassrum eller online. Du får lära dig om hur din bilkörning påverkas av sådant som alkohol, trötthet, droger, stress och liknade. Du får också lära dig mer om hur hastighet, däck och väderförhållanden påverkar bromssträcka och riskerna med att inte använda bilbälte.
Riskettan är en ungefär tre timmar lång utbildning. Man brukar dela upp den i två pass med en paus emellan.
Du som är inskriven i en trafikskola får hjälp av dom att boka Riskettan. Du som kör privat bokar själv hos valfri utbildare som du hittar hos Transportstyrelsen. När du har genomgått utbildningen rapporteras det in till Transportstyrelsen av utbildaren.
Riskettan kostar mellan 550–750 kronor beroende på trafikskolan. Du kan ofta få ett bättre pris om du kombinerar utbildningen med något annat körskolan erbjuder. Du hittar länkar till trafikskolor på din ort i menyn, jämför gärna priserna där.
Riskettans giltighetstid är högst fem år från att du gick utbildningen. Den dag du får ditt körkort slutar Riskettan vara giltig. Det innebär att om du blir av med ditt körkort måste du göra om utbildningen innan du kan köra upp igen.
Nej, det är två separata utbildningar. Läs mer om Riskettan för motorcykel hos Transportstyrelsen.
Nej, du gör inget prov på Riskettan. Däremot måste du vara närvarande under utbildningen och delta aktivt i diskussionen för att utbildaren ska rapportera in deltagandet.